İzmit Körfezi'nin güney sahilinde yer alır. 17 Ağustos 1999 depreminden büyük hasarlar almışsa da halkımızın çabalarıyla kısa sürede yaralarını sarmıştır.
Gölcük, özgün bir donanma kenti niteliği taşımaktadır. Başta Donanma Komutanlığı ve Türkiye'nin en kapsamlı tersanesi olan Gölcük Tersanesi'nin ilçede bulunması Gölcük'ün sosyal, kültürel ve ekonomik anlamda kalkınmasına ivme kazandırmıştır.
Gölcük şehri, İzmit Körfezi´nin güney kıyılarında ve körfezin doğu nihayetine doğru, genişliği 2 km.ye varan bir boğum üzerinde kurulmuştur. Şehir,çevresindeki bağ,bahçe ve buralardaki meskenlerle beraber Samanlı Dağlarının kuzey yamaçlarına kadar uzanmaktadır.
Şehrin idari sınırlarını, doğuda İhsaniye Belediyesi, batıda Değirmendere Belediyesi, güneyde Şirinköy,Örcün köyü,Saraylı köyleri oluşturmaktadır. Şehrin kuzeyinde ise İzmit körfezi bulunmaktadır. Gölcük şehrinin içinde bulunduğu körfez deniz münakalesi ve güvenlik açısından çok elverişli şartlar arz etmektedir. Körfezin doğal liman olmasından ötürü eski çağlardan itibaren başlayan tersane kurma alışkanlığı, Bizanslılar döneminde,Osmanlılar döneminde olduğu gibi Cumhuriyet döneminde de devam edegelmiş ve Gölcük´ün modern bir şehir olarak gelişmesine de 1927 yılında temeli atılan Gölcük Tersanesi neden olmuştur. Şehrin ilk nüvesi, kıyıda askeri tesislerin çevresinde kurulan işçi lojmanlarından oluşmaktaydı.
BURSA Nilüferköy - Beşevler